Dekbed maten en afmetingen

Naast de vulling en de warmteklasse moet je ook rekening houden met de maat van je dekbed. Want laten we eerlijk zijn, er is niets zo vervelend als het kiezen van de verkeerde maat. Dan lig je dadelijk met je voeten bloot aan het uiteinde. Of dan is het dekbed zoveel te groot dan het aan één kant op de grond hangt. Allemaal situaties die je het liefst wilt voorkomen.

Maatvoering dekbedden in Nederland

Over het algemeen gelden de volgende standaard maten voor dekbedden:

  • Eenpersoons: 140 cm x 200 cm
  • Tweepersoons: 200 cm x 200 cm
  • Lits-jumeaux: 240 cm x 220 cm
 
Echter zijn er een groot aantal uitzonderingen te bedenken. Zo hebben sommige mensen een iets bredere vorm van een eenpersoons bed. Het is dan ook een optie om voor een breedte van 160 cm te kiezen. Hetzelfde geldt voor tweepersoons bedden. Soms is hierbij sprake van een breedte van bijvoorbeeld 200 cm van het bed zelf. Je doet er dan goed aan om voor een dekbed van 240 cm of 260 cm breed te kiezen. 

Hieronder vind je een overzicht van de dekbed maten. 

De juiste dekbed breedte

Een dekbed moet in principe minstens 60cm breder zijn dan het matras waarop je slaapt.

Kies bij voorkeur voor de extra lengtemaat voor meer comfort en als je het snel koud hebt in de winter: dus een breedte van 140cm voor een eenpersoonsmatras en 240cm voor een tweepersoonsmatras.

De breedte van 260cm is geschikt voor een matras van 200×200 cm of groter. 

 

Lichaamslengte en lengte van je dekbed

Verder is het soms ook belangrijk om op de lengte te letten. Afhankelijk van je eigen lengte en die van je bed kies je meestal voor een lengtemaat van 200 of 220 cm.

Als stelregel geldt dat je dekbed minstens 20 cm langer moet zijn dan je lichaamslengte. Dit geldt natuurlijk ook voor je matras. 

  • Ben je tussen 170 en 180 cm? Dan volstaat een dekbed van 200cm.
  • Ben jij zelf langer dan 180 cm of is hier bij je partner sprake van? Dan is een dekbed lengte van 220 cm een aan te bevelen afmeting. 
 

Hou er daarnaast altijd rekening mee dat de afmetingen van een dekbed iets korter worden wanneer je eronder ligt. Een dekbed ligt dan niet recht en gladgestreken. Het hoogteverschil zorgt ervoor dat het iets korter wordt dan wanneer het gewoon los op je bed ligt. 

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)