Alle dekbed soorten, vullingen & materialen

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden. Hoe kies je een dekbed dat goed bij je past?

In deze koopgids kom je erachter welk type dekbed de beste match vormt met jouw eisen. Een dekbed kopen doe je daardoor op de meest verantwoorde manier mogelijk.

Hoe kies je het beste dekbed dat bij je past?

Om te beginnen is het belangrijk om stil te staan bij het soort dekbed. Er zijn op dit gebied namelijk een groot aantal verschillende opties. Zo heb je bijvoorbeeld de enkele dekbedden, die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Echter zijn er ook mensen die graag per seizoen een volledig geoptimaliseerd dekbed als fijner ervaren. Dan komt een 4-seizoenen dekbed weer beter tot z’n recht. Bij deze lopen we één voor één de verschillende soorten langs.

Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest populaire vullingen:

Naast de vulling, heb je daarnaast de keuze uit 4 soorten dekbedden:

De optimale vulling voor je dekbed

Een dekbed kopen is een beslissing waar je wel even zorgvuldig bij stil moet staan. Het beste dekbed vinden is een individuele zoektocht. Dit heeft er mee te maken dat ieder soort dekbed zijn eigen voor- en nadelen heeft. Het ligt er dan per persoon maar net aan welke voor- en nadelen je het meest belangrijk vindt. Zo doe je er dus goed aan om ook deze informatie mee te nemen bij het kiezen van het beste dekbed. 

Laten we de 6 meest verkochte vullingen één voor één bij pakken.

Donzen dekbed

Dons staat bekend om het lichte gewicht. Deze natuurlijke vulling bestaat uit de veren van een vogel. De haartjes hebben dan ook dezelfde natuurlijke werking als bij het dier zelf; ze houden warmte goed vast. Vandaar dat deze vulling goed geschikt is voor mensen die van een licht, warm dekbed houden. 

Voordelen

Nadelen

Synthetisch dekbed

Dan zijn er ook de dekbedden met een synthetische vulling zoals polyester of microvezels. Vaak is hier dan sprake van polyester of iets dat daarop lijkt. Het gaat hier dus niet om een natuurlijk product. De synthetische vulling is een van de meest populaire keuzes onder mensen. Vaak heeft dit te maken met de zeer lage prijs. 

Voordelen

Nadelen

Katoenen dekbed

Vervolgens zijn we aanbeland bij de katoenen dekbedvulling. Katoen is vanzelfsprekend wel weer een natuurlijk materiaal. Ook deze plantaardige vulling voelt relatief zacht aan en is een goedkope optie. Gezien het verder makkelijk te wassen is, is het niet vreemd dat mensen ook vaak voor katoen kiezen als dekbedvulling. 

Voordelen

Nadelen

Wollen dekbed

Ook wol is een bekende, natuurlijke dekbedvulling. Het heeft de eigenschap dat het zich aanpast aan de temperatuur van je lichaam. Hierdoor voelt het eigenlijk altijd aangenaam aan. Daar komt nog bij dat het op een goede manier vocht doorlaat, om zweten tegen te gaan. 

Voordelen

Nadelen

Bamboe dekbed

Bamboe is opnieuw een natuurlijke manier van dekbedvulling. Deze optie is nog relatief onontdekt. Wanneer je graag voor een dekbedvulling kiest die goed vocht doorlaat en tegelijkertijd plantaardig is, dan is dit een gewenste keuze. 

Voordelen

Nadelen

Tencel dekbed

Voor veel mensen een wat onbekendere vorm van dekbedvulling is tencel. Het gaat hierbij om een natuurlijk, duurzaam kunstvezel. Deze is afkomstig van de eucalyptusboom. Het heeft veelal dezelfde eigenschappen als katoen. Vandaar ook dat je het vandaag de dag steeds vaker als dekbedvulling gebruikt ziet worden. Het past zich automatisch aan het seizoen aan. Een warme optie in de winter en een koele optie in de zomer. 

Voordelen

Nadelen

Kies uit 4 dekbedden soorten

Naast de soorten vulling die we zojuist behandeld hebben, is het daarna belangrijk om stil te staan bij de verschillende typen dekbedden.

4-seizoenen dekbed

We beginnen met het 4-seizoenen dekbed. Deze bestaat uit twee verschillende dekbedden, die samengevoegd kunnen worden. In de zomer maak je dus gebruik van één deel. Er is dan minder behoefte aan een dik dekbed. Wanneer het dan kouder wordt richting de winter, maak je het tweede dekbed hieraan vast. Vaak gebeurt dit via knopen of ritsen. 

Dit type dekbed is dus perfect geschikt voor mensen die zich graag aanpassen aan veranderende temperaturen in de slaapkamer. Dit om de nachtrust te bevorderen.

Voordelen

Nadelen

Enkel dekbed

Zoals de naam al aangeeft, maakt het enkel dekbed maar gebruik van één dekbed. Dit deken is daarmee in principe geschikt voor het hele jaar. Dit is mogelijk, doordat er speciaal aandacht is besteed aan isolatie. Hierdoor biedt het in de zomer niet al te veel warmte, terwijl je het in de wintermaanden ook niet koud krijgt.

Voordelen

Nadelen

Zomer/winter dekbed

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zowel een zomerdekbed als ook een winter dekbed in huis te halen. Het is namelijk ook gewoon mogelijk om beiden te kopen en deze tweemaal per jaar met elkaar af te wisselen. Een winterdekbed is vanzelfsprekend lekker dik en biedt veel warmte bij koudere temperaturen. Een zomerdekbed is daarentegen weer een stuk dunner.

Voordelen

Nadelen

Verzwaringsdekens

Een vierde optie die zeker niet onbenoemd mag blijven, is het verzwaringsdeken. Dit is een speciaal verzwaard deken, waardoor je iets meer druk op je lichaam ervaart wanneer je eronder ligt. Dit stelt het lichaam in staat om sneller te ontspannen en zo de nachtrust aanzienlijk te verbeteren. Het wordt daarom ook veelal aangeraden voor mensen die moeite hebben om in slaap te komen. De kalmerende effecten werpen op dit gebied hun vruchten af.

Voordelen

Nadelen

dekbed info soort

Uiteindelijk is het doel namelijk een zo optimaal mogelijke nachtrust. Een dekbed speelt hierin een grote rol. Niet alleen qua warmte, maar ook zeker qua gevoel. Het is natuurlijk niet voor niets dat er zoveel verschillende soorten dekbedden zijn. Iedereen heeft weer andere eisen.

Deel dit artikel:

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (2 stemmen)